Loading... (0%)

KOPist toetust saanud Lihula discgolfi raja loomine on lõpusirgel

30 July 2015

Lihula radaLihula linnusemäele rajatava discgolfi raja loomine on jõudnud lõpusirgele. Kohalikust omaalgatuse programmist 2000 eurot toetust saanud Lihula valla spordiklubi projekti eestvedajateks on Lihula kohalikud noormehed.

“Eks me sisuliselt oleme kõik ikka ühe asja eest väljas ning mida rohkem me suudame inimesi rajale meelitada, seda elavam meie siinne elu olema saab,” ütles discgolfi raja projektijuht Kristjan Liiv, kelle sõnutsi saavad rajakaardid valmis ja rada mängukõlbulikuks juba selle nädala jooksul. Rada on avalikus kasutuses, nii et kõik huvilised on teretulnud.

Discgolf ehk maakeeli “taldrikugolf”

Tegemist on Eestis populaarsust koguva spordialaga, kus mängu eesmärgiks on erinevaid kettaid kasutades võimalikult väheste visete arvuga jõudmine väljaviskealalt korvini ja ketas korvi visata. Lihula discgolfi pargis on esialgu 9 rada, mille loodetakse õige pea teine sama palju lisada.
Discgolfi saab harrastada aastaringselt ning see sobib sisuliselt kõigile, nii väikestele lastele kui ka pensionieas inimestele. Lihula raja ühekordne läbimine on umbes 1,5 kilomeetrit. Kuna tempo valib igaüks ise, on sportlik taust discgolfi puhul täiesti ebaoluline.

Kirjutamata reeglid

Discgolfis on olemas nii kirjutatud kui kirjutamata reeglid.  Teisi mängijaid ei ole ilus viske ajal segada ja nagu viisakale inimesele kohale, ei loobita prügi maha. Lihula linnusemäel asuva raja puhul, kuna tegemist on avalikult külastatava kohaga, on oluline meeles pidada, et enne iga viske sooritamist tuleb veenduda viske ohutuses ja et keegi inimestest ei või kettaga pihta saada.

Samuti on raja loojatel palve linnusmäel uudistajatele ja niisama uitajatele, et kõik pargiksid oma autod mõisa kõrval olevasse parklasse, mitte haljasaladele ja linnuse teele. “Radade planeerimisel lähtusime ohutuse aspektidest, kuid kõige rohkem aitab ohutusele kaasa siiski tähelepanelikkus – nüüd, mil Mõisamäel lendavad taldrikud, on põhjust silmad rohkem lahti hoida,” ütles Kristjan Liiv.
Discgolfis kehtib ka kirjutamata reegel, et kui keegi leiab ketta ja selle all on telefoni number, siis see tagastatakse omanikule.

Võistlussari “Läänemaa nädalamäng”

“Läänemaa nädalamängu” võistlussarja idee tuleb mitmest teisest maakonnast, kus sarnane võistlussari juba toimub. Kõnealust võistlust plaanitakse koostöös Paliverega, nii et võistlus toimuks kord Lihula ja teine kord Palivere discgolfi rajal.

Osalustasu saab olema ilmselt 2.50€ inimese kohta ja kindlasti on võistlusel eraldi klassid ehk siis eliit, edasijõudnud, harrastajad ja ka algajad ning naised. “Kindlasti on ka auhinnad. Kui leiame sponsorid, siis suuremad, kui ei, siis jagame osalustasu iga klassi võitjate vahel laiali. Oluline ei ole siiski võit, vaid osavõtt,” selgitas Kristjan Liiv.

Ilmselt saab nädalamängu toimumise ajaks pühapäev, kuid see täpsustub ja sellest annavad korraldajad kindlasti eraldi teada. Koostöös ettevõttega DiscBirdie OÜ loodetakse juba õige pea avada ka kettalaenutus, et kõik ei peaks endale isiklikke kettaid soetama.
Samuti on võimalus küsida endale esmast koolitust ja rajatutvustust. “Õhtuti või nädalavahetustel leian kindlasti tunnikese, et esmaseid soovitusi jagada,” julgustas Kristjan Liiv, kellega saab kontakti e-mailitsi dwideng@gmail.com või telefonil 53964033.

 

Lihula projektid edukad

Kuigi kohaliku omaalgatuse programmi kevadisse taotlusvooru esitati projekte pea kaks ja pool korda rohkem kui oli jagatavat raha, oli Lihula rahval põhjust tulemuste üle rõõmustada.

Nimelt, suurima võimaliku toetuse ehk 2000 eurot said 8 projekti, nende seas ka kaks Lihula oma. Rahastuse sai nii Lihula valla spordiklubi disc-golfi raja loomise kui ka Muusikatuba Päevalill muusikariistade soetamise projekt. Tuhande eurose toetuse, mida jagati välja viiele projektile, saajate hulgas oli ka Keskaegne Lihula, kes taotles raha ajalooraamatu tarvis.

 

Fotod: Liset Kuusik

 

Admin - post author

No other information about this author.