Loading... (0%)

Matsalu jooksutalent Martin Teppan pääses Eesti noortekoondisesse

21 July 2015

Foto: erakogu

Juuli alguses Rakveres toimunud Eesti noorte meistrivõistlustel üllatas kõiki kergejõustikusõpru komeedina taevasse tõusnud Lihula gümnaasiumi õpilane Martin Teppan, kes on tänaseks arvatud Balti noorte maavõistluseks Eesti koondisesse.

Rakveres jäi 15 aastase jooksumehe saagiks noorte esivõistlustel meistritiitlid poiste B-klassi 800 meetri ja 1500 meetri takistusjooksus ja pronksmedal 2000 meetri jooksus.

Kõik algas esimeses koolis

Vähesed teavad, et meie maakonna noor jooksutalent on pärit Matsalust ja spordiga alustanud paarikümne õpilasega Metsküla algkoolis. Kooli kehalise kasvatuse õpetaja Hellat Rumvolti  tunnid olid mitmekülgsed ja jooksmine oli üks põhialasid. Martini tulevasele edule panigi aluse Hellat Rumvolt, kes lihtsate ja lapsesõbralike vahenditega Metskülast palju noori spordi juurde tõi.
“Me jooksime ja treenisime iga päev. Algul olid distantsid lühemad ja hiljem järjest pikemad,” ütles Rumvolt. Väikene maakool on nagu üks pere, võetakse koos ette ja koos tuntakse rõõmu õnnestumiste üle ja koos elatakse läbi ka ebaõnnestumisi. Õpetaja Rumvolt hoidis tunnid huvitavad ja et tavaline jooksmine ei muutuks tüütuks, mõtles ta erinevaid asju välja. Kui oli vaja ette võtta jooks 4 km kaugusele Saastanasse, võtsid õpilased seal elava jooksupoisi ema käest allkirja, et poisid olid kohustused täitnud. Ja tulevane jooksumees tegi selle kõik kaasas: “Minu esimene treener oli minu esimene kehalise kasvatuse õpetaja Hellat. Tema suunas mind jooksu juurde.” Martin Teppan on õpetaja Rumvolti kinnitusel Metsküla kooli aegade parim: “No nii häid tulemusi jooksurajal ei ole keegi teine saavutanud. Mul on selle üle väga hea meel.”

Sama kinnitab ka Metskülas elav legendaarne jooksumees Arvo Asu. Kõrges eas härra kiidab Martinit ja meenutab, kuidas ta Metsküla poisse Pärnusse võistlustele viis. “Oleme käinud kahe silla jooksul ja Martin ja teised on olnud alati väga tublid.” Metsküla koolis antakse igal kevadel kooli lõpetajatele välja Arvo Asu spordipreemia. Ka Martin Teppan on selle au osaliseks saanud. Arvo Asu on läbinud 38(!!!) maratoni ja osalenud paljudel muudel jooksuvõistlustel. “Arvo Asu on mulle andnud palju näpunäiteid, kuidas mingit distantsi läbida. See kõik on tulnud kasuks,” lisas Martin.

Martini mitmekülgsus ja talent paistab silma

Foto: Eliise Tiidussalu

Lisaks jooksmisele tegeleb Martin paljude teiste asjadega. Ta õpib Lihula muusikakoolis ja käib ka jalgpallitreeningutel. Mitmekülgsus on tulnud kasuks. Martin tegeleb mitme spordialaga Lihula gümnaasiumis ja treenib Läänemaa Kergejõustikuklubi treeneri Endel Susi plaanide järgi. Susi peab Martinit intelligentseks sportlaseks, kes teeb räägitust alati järeldused ja võtab õpetused kuulda.
Martin Teppani ema, Maire Teppan on rõõmus, et poeg tegeleb spordiga: “Ma olen Martini üle uhke, oleksin seda ka siis, kui tal mingeid tulemusi ei oleks. Ta on tubli poiss”

Väga positiivselt võtab uudise Martin Teppani edust vastu Eesti 800m ja 1000m rekordiomanik Urmet Uusorg: “Väga hea uudis. Mina olin Nõvalt, see noormees ka väiksesest kohast. Seda on tore kuulda. Nüüd tuleb ainult edasi treenida.”
Ka Urmet Uusoru kunagine treener Peeter Kallas on vaimustunud.  “See on ikka väga rõõmustav uudis. Maal on talentidel lihtsam silma jääda, kuid nad jäävad silma tänu headele õpetajatele. Järelikult on nii Lihulas, kui Metskülas selles osas väga head tööd tehtud. See ei ole niisama. Talent võib olla, aga ta tuleb üles leida. Sealt on ennemgi koondislasi tulnud.”
Juba praegu, 15 aastase noormehe kohta saab öelda, et temaga on tööd teinud mitmed treenerid. See ongi tiimitöö. Hellat Rumvolt avastas, viis jooksu juurde, Lihula õpetajad juhendavad tunnis ja trennis, Läänemaa Kergejõustikuklubi treener teeb treeningplaanid.

Kuidas edasi?

Kuidas aga hoida jooksutalenti ala juures. Peeter Kallas: “No kodukandis treenida on igal juhul parem. Kuid siis tuleb leida treener, kes sportlasega tegeleb, või harjutada treeneri plaanide järgi. Kuid julgelt võiks vaadata ka Tallinna poole. Audenteses ju talendikamaid oodataksegi.”

Muusikakooli lõpetamine

Muusikakool lõpetatud, põhikooli lõpetamine ootab ees. Foto: Eliise Tiidussalu

Martinit ootab ees aga Lihula gümnaasiumis põhikooli lõpetamine ja see on kindlasti noormehe tulevikukohustus number üks. Kohusetundliku noormehena saab ta kindlasti kõigega hakkama.
Martini klassijuhataja Liisi Saare iseloomustab spordimeest, kui hea lastetoaga noormeest: “Martin on väga osavõtlik kõikides üritustes. Ta on sõbralik, viisakas, hea klassikaaslane ja sõber. Väga hea pillimees, mitmekülgne, õppimine on alati korras.”

Balti noorte maavõistlus

Juuli lõpus stardipaugu saav A ja B-klasside Balti noorte maavõistlus kergejõustikus toimub Lätis Valmieras. Martin Teppan on koondisse arvatud poiste B-klassi 800 meetri esinumbrina ja 1500 meetri varuvõistlejana. Eesti kergejõustikuliidu saavutusspordijuht Marko Aleksejev kinnitas: “Martin on Eesti noortekoondise liige. Eesti noorte 800 meetri meistrina ei ohusta tema kohta mitte keegi.” Märkimist väärib, et üle mitme aastakümne on Eesti kergejõustiku noortekoondises taas Lihula valla kergejõustiklane. Paarkümmend aastat tagasi olid nendeks Maia Jõemaa ja Gert Oosim.
Praegu valmistubki Martin Balti maavõistluseks, mis toimub 31.07-01.08, nii et peatselt saame kuulda uudiseid Eesti noortekoondise dressi kandvast Matsalu poisist.


Jaanus Getreu

Admin - post author

No other information about this author.