Loading... (0%)

Lihula Gümnaasiumi spordimajal täitus 20 aastat

28 January 2016

16. jaanuaril möödus 20 aastat päevast, mil avati Lihula Gümnaasiumi spordimaja. Ametlikult andis omavalitsus hoone kooli bilanssi küll 01.01.1996, kuid avamispidu peeti just sellel kuupäeval.

Spordimaja pidulikule avamisele oli kutsutud Eesti üks kõigi aegade parim korvpallur Margus Metstak, kes sooritas ka uue saali avaviske.

Alles 17 aastaselt korvpalli mängima hakanud keskmängija, kelle näol tegemist Eesti korvpalli unikaalse nähtusega, tuli karjääri jooksul viis korda Eesti meistriks ja viis korda Eesti karikavõitjaks, NSVL meistriks ja Euroopa meistrivõistlustel kuuendaks. Samuti on ta mänginud välisriikides, ning Eesti meistrisarjas tegi ta kaasa veel 45 aastaselt.

Lihula spordimaja avamisel ta avaviset ei tabanud, kuid võttis seejärel palli ja surus selle jõuliselt läbi korvirõnga – sellega oli Lihula Gümnaasiumi uus spordihoone avatud.

Nendest plokkidest saab spordihoone

Lapsepõlvest, vist juba esimesest klassist, st aastast 1980, mäletan kooli kuuri taga olevaid betoonplokke ja nende kohta käivaid jutte, et need on peatselt ehitama hakatava uue spordihoone jaoks. Lihula spordimaja ehitajaks oli Haapsalu KEKi Lihula osakond.

“Seda planeeriti ikka väga kaua. Ja kui ta lõpuks valmis sai, oli see hoone 1996. aastal Lihula spordile suur asi,” nendib Lihula Gümnaasiumi kauaaegne kehalise kasvatuse õpetaja Väino Põld,Jätame mõningad miinused kõrvale. Selge on see, et ta avardas sportimistingimusi ja oli võrreldes 1964. aastal ehitatud koolis oleva võimlaga ikka mastaapsem”.

Just õpilased, kehalise kasvatuse õpetajad ja treenerid olid need, kes erinevust kohe tunda said. Üle 20 aasta Lihula Gümnaasiumis kehalist kasvatust õpetanud Eevi Pärt lööb samuti käsi kokku:“Mäletan esimesest emotsioonist, et selline tunne oli, et mis me nii suure ruumiga peale hakkame. Tingimused paranesid ikka oluliselt. Lihtsalt super!”

Ilma esimese osa ja riietusruumideta

Lihula Gümnaasiumi kunagised korvpallitreenerid Liana Piirsoo ja Paavo Veermäe mäletavad samuti uut hoonet positiivse sõnaga, kuid toovad välja ka muid seiku.

“Väikesest koolivõimlast tulles oli muidugi hea – suurem saal. Siiski oli ja on miinuseks see, et see ei ole ikka täismõõtmeline. Meie omal ajal ei saanud Eesti noorte meistrivõistlusi lastega selle pärast mängida. Ka oli võimla talvel külm, tuli ka kinnastega trenne anda. Radiaatorid ju keset seina. Aga muidu uus, puhas, avaram,” meenutasid treenerid.

Lihula pikaaegne korvpallitreener Paavo Veermäe mäletab uue võimla osas ka mitmeid kohtumisi ja koosolekuid. “Just neid võitlusi, et võimlale ikka esimene osa ka ehitataks. Muidu oleks olnud, et astu kohe võimlasse. Kuid jah muidugi, kui ta valmis sai, oli sellest ikka suur abi – avaram ja ruumi rohkem.”

Samuti on see spordimaja 20 aasta jooksul näinud palju erinevaid turniire ja võistlusi. “Usun, et just korvpallis ongi sellest võimlast läbi käinud kõige rohkem tipptegijaid. Lihulas on mänginud palju korvpalli meistrisarja mängijad, endised koondislased, Eesti meistrid, tulevased tippärimehed,” loetles Paavo.

Lihulas korvpalliturniirid on olnud ammustest aegadest heal tasemel ja tugevate koosseisudega. Samuti on kooli spordimajas peetud võrkpalli, maadluse, sumo, saalijalgpalli, saalihoki jt spordialade jõukatsumisi.

Areneb ja paraneb

Aja jooksul on spordimaja ka palju remonditud – uue väljanägemise on saanud riietusruumid, igal aastal lakitakse võimla põrandat, paranenud on saali valgustus, välja on vahetatud spordimaja küttesüsteem, uuenenud on võimla jõusaal, paigaldatud on karikakapid jne.

KorvpallInventar on samuti aasta-aastalt paremaks läinud. Näiteks alles sügisel paigaldati uued korvpallilauad.

Tänasel päeval on Lihula Gümnaasiumi spordimaja endiselt sportlaste päralt. Kooli kehalise kasvatuse tunnid, jalgpallitrennid, võrkpallitrennid, korvpallitrennid. Usinalt kasutatakse jõusaali.

Veidi kitsas, talvel vahest veidi jahe, kuid ikka oma ja armas, nii et tullakse ja sporditakse. Seda alati Salme, kes seda maja hoidnud pea selle sünnist saadik, valvsa pilgu all.

Jaanus Getreu

Fotod: Liset Kuusik, Läänela, erakogu

Admin - post author

No other information about this author.