Loading... (0%)

Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel püstitati Lihula staadioni rekordid

20 June 2016

Lihulas toimunud III Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel kuulitõukes näidati suurepäraseid tulemusi. Ülimalt kõrgetasemelise meeste võistluse kõrval olid omavahel mõõtu võtmas ka naised: siingi oli millele kaasa elada.

Esmakordselt võistlesid Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel ka naised: selline samm oli üsna loogiline jätk, sest iga toimiv üritus peab arenema ja astuma sammu edasi. Pakkuda naistele võistlusvõimalust, oli igati õige otsus – algus on tehtud ja sellest saab ka tulevikus Aleksander Kreegi mälestusvõistluste kindel osa.

Pühapäeval Lihula staadionile oli võistlema tulnud seitse tublit naissportlast; neist noorimad, 14 ja 16 aastased, olid Lihula Gümnaasiumi sporditüdrukud. Naiste võistlus oli meeldiv segu kindlast võistluse favoriidist, terve elu erinevaid spordialasid harrastanud staažikatest tegijatest kuni kooliõpilasteni välja.

Favoriit Madli Rahuvarm võttis kindlalt ka oma, tõugates kolmandas voorus võidutulemuseks 12.36, mis sai ka Lihula Gümnaasiumi staadioni uueks rekordiks.

Heitlus 2-4 kohani oli väga põnev, sportlased olid seal vaid 28 sentimeetri sees. Teise koha sai nooruke, Gertu Küttmann, kelle 8.56 on neiu uueks isiklikuks rekordiks. “Kartsin ikka väga täna võistelda. Naiste võistlus ja kõik vanemad. Publik samuti segas, aga eks harjun,” ütles tubli sporditüdruk. Vaid kahe sentimeetriga jäi Gertust maha ja saavutas kolmanda koha Lihula Muuseumi juhataja, Kullamaalt pärit ja kunagi väga heal tasemel võrkpalli mänginud Maarja Jõevee, kelle tulemus oli sedapuhku 8.54.

Peab tõdema, et ka teised naisvõistlejad olid tublid ning kõiki neid autasustati sedapuhku ka karikate ja auhindadega. Eriauhind, milleks oli Narma OÜ vaip kuulub kõige nooremale kuulitõukajale, kelleks on 14. aastane Gertu Küttmann.

Foto: Enn Kerge


I      Madli Rahuvarm     SK Haapsalu     12.36
II    Gertu Küttmann       Lihula                8.56
III   Maarja Jõevee          Lihula                8.54
4.    Janne-Ly Siimon     Lihula                8.38
5.    Kerli Neljas              SK Haapsalu     7.42
6.    Lydia Kurus             SK Haapsalu     6.86
7.    Eliise Lepp               Lihula                5.87


Naiste ja meeste võistluste vahel toimus ka laste omavaheline mõõduvõtmine. Kui suured tõukasid kuuli, siis pisematele sportlastele oli korraldatud palliviske võistlus. Parimateks olid tunnistatud Claudia Järve, Tambet Järve ja Arti Viispert.

Südamlik hetk saabus, kui sportlaste kõrval jõudis staadionile ka Aleksander Kreegi õetütar Elvi Jürgens koos oma perega: sportlased ja publik tervitasid prouat pika aplausiga.

Juba soojendusel tehtavad katsed olid paljulubavad

Ülimalt meeldiv on tõdeda, et ka tänavu oli meeste võistluses taaskord osa võtmas paljud meie vabariigi kuulitõukajate koorekihist. Soojendusel tegeles kuulitõukajatega Eesti Kergejõustiku Liidu tõugete ja heidete vanemtreener Ants Kiisa, kelle enda rekord 19.39, pärineb Atlanta olümpialt aastast 1996. Juba soojendusel tehtavad katsed olid paljulubavad – Karl Koha oli võistluse alguses lubanud, et tõukab uue staadioni rekordi.

Võistlusel haaraski favoriit Karl Koha ohjad enda kätte tõugates teises voorus uueks staadioni rekordiks 17.12 – parandades sellega oma eelmise aasta võidutulemust kahe sentimeetriga. Raido Kalbachi tulemuseks oli 15.99 ja Fred Valil 15.84. Paljuga ei jäänud maha eelmisel aastal just Lihulas isikliku rekordi tõuganud Ats Kiisa, kes kolme vooru järel paiknes 15.65-ga neljandal kohal.

Peale regrupeeringut satusid mehed hoogu: publiku kaasaelamise saatel tegi Fred Vali neljandas voorus oma päeva parima tulemuse – 16.50. Rivo Tamm oli samuti teinud oma isikliku rekordi, milleks sedapuhku tuli 14.97. Raido Kalbach, kes on terve võistluse jooksul oli tõuganud hämmastava stabiilusega, saavutas viimases voorus enda parima tulemuse – 16.02. Viimane sõna jäi Karl Kohale; peakohtunik Rein Aule kuulutas välja tulemuse 17.23, millega oli saavutatud juba teine Lihula Gümnaasiumi rekordi parandus.

Võistlus kuulutati lõppenuks: mehed lõid patsu ning publik aplodeeris. Narma OÜ eriauhinna võitis Christian Kalme, kelle tulemus 13.10 on kõige lähemale Aleksander Kreegi rekordile 16.40, kui lahutada tulemusest 4 meetrit – just selline oli tingimus.

Foto: Enn Kerge


I     Karl Koha             Audentes                 17.23
II   Fred Vali               Haapsalu KJK          16.50
III  Raido Kalbach     Tallinna SS Kalev    16.02
4.   Ats Kiisa               Audentes                 15.65
5.   Rivo Tamm          Kose 2000               14.97
6.   Christian Kalme  TÜ ASK                    13.10
7.   Marko Ulla           Haapsalu KJK         10.30


Sellise kaliibriga võistluse toomine Lihulasse on suur töö – see nõuab pingutust ning pühendumust kõikidelt abilistelt ning ma võin uhkusega öelda, et siiani oleme väga hästi hakkama saanud. Juba järgmisel aastal soovime võistlusele tuua uue ala, milleks võiks saada kettaheide. Selline idee käis läbi äsja toimunud võistluse peakohtunik Rein Aulelt aga ka teistelt, kes meile kaasa elavad. Pingutame ja analüüsime ikka selleks, et Lihulasse kvaliteetne spordivõistlus tuua.

Korraldaja Lõuna-Läänemaa Jalgpalliklubi tänab kõiki abilisi: Maarja Jõevee, Katrin LehtpuuRein Aule, Väino Põld, Enn Kerge, Paavo Veermäe, Haapsalu Linna Spordibaasid, Riive OY, Auninnapood OÜ, Taebla Auto, Lihula Gümnaasium ning Spordiliit Läänela.

Jaanus Getreu

 Fotod: Enn Kerge ja erakogu
Vaata ka Lääne Elu galeriid

Samal teemal Lihula Teatajas: A. Kreegi III mälestusvõistlus toob pühapäeval Lihulasse kuulitõuke tipud

Admin - post author

No other information about this author.