Loading... (0%)

Kirblas toimunud Matsalu X rattamaratonil osales 365 ratturit

12 September 2017

Pühapäeval, 10. septembril toimus Kirblas Matsalu X rattamaraton, mis on Lääne-Eesti maastikurattasarja Fixus Sport Marimetsa Kapi võistlussarja kuues etapp. Võistlusel osales kokku 365 ratturit. 

Seekordsel etapil oli kokku viis starti: kaks põhidistantsi pikkusega 20 ja 44 km ning kolm lastesõitu pikkusega üks ja kaks kilomeetrit ning 400 m. Pikal põhidistantsil finišeeris tänavu 158 ning lühikesel 143 ratturit. Lastesõitudes tegi kaasa 55 noorsportlast.

Põhidistantsi pika sõidu finiš oli Matsalu X rattamaratonil vägagi tasavägine: kõik kolm üldarvestuse võitjat saabusid külg külje kõrval sekundiliste vahedega. Üldarvestuses võitis Silver Schultz (AT Sport Mobile.ee) ajaga 1:32:07, teiseks tuli Martin Laas (Delko Marseille Provence KTM) ajaga 1:32:08 ning kolmandaks Peeter Tarvis (Komo) ajaga 1:32:09. Lihulast pärit Joonas Maanurm (Saksa Automaatika ProTeam) saavutas üldarvestuses viienda ning oma vanuseklassis 2. koha ajaga 01:33:21. Jaak Karjane, kes on samuti Lihula juurtega, saavutas üldarvestuses 95 ning oma vanuseklassis 50. koha ajaga 01:56:03.

Põhidistantsi pika sõidu naiste arvestuses võitis Merilin Metsalu (Adduco kolimisteenused) ajaga 1:48:29. Talle järgnes Marianne Palusoo (Saksa Automaatika ProTeam) ajaga 1:56:29. Kolmandaks tuli Liis Grünberg (Porter Racing) 1:57:00.

Galerii: Agnes Pajur

Põhidistantsi lühemal sõidul saavutas esikoha Matvei Tarassov (Nõmme Rattaklubi) ajaga 43:10. Teisena finišeeris Rando Marten Evendi (Porter Racing) ajaga 43:23 ning kolmandana Henry Grünberg (Porter Racing) ajaga 43:33. Ainar-Sten Junker, kes samuti võistles antud distantsil tuli üldarvestuses 47. kohale, kuid oma vanuseklassis saavutas ta koguni 10. koha ajaga 54:38. Lihula Gümnaasiumi 6. klassi õpilane Robico Villers sai üldarvestuses 140 ning M12 vanuseklassis 25. koha tulemusega 01:23:00.

Naistest oli lühikesel rajal kiireim Darola Kruusik (MyBody) ajaga 47:51. Teiseks tuli Silvia Türkson (Porter Racing) ajaga 48:16 ning kolmandaks Maris Lillep (V-püssid) 49:09.

Lastesõidu pikemal distantsil olid poistest kiireimad Riko Tammepuu (Nõmme Rattaklubi) ajaga 5:50, Kaspar Jakobsoo ajaga 6:05 ning Marten Konga (Porter Racing) ajaga 6:37. Tüdrukutusest võidutsesid seekord Laure Pohl ajaga 6:07, Loore Lemloch (Nõmme Rattaklubi) ajaga 6:15 ning Mariann Koik (Porter Racing) ajaga 7:33.

Nooremate laste 1km pikkuses sõidus nägi poistest esikolmik järgmiselt: Oskar Lemloch (Nõmme Rattaklubi) ajaga 3:23, Olle Härmat (Nõmme Rattaklubi) 3:38 ning Elvis Ormus ajaga 3:46. Lihula lasteaia kasvandik Lauri Laev finišeeris üldarvestuses 11, kuid poiste arvestuses üheksandana ajaga 4:59. Tüdrukute väledaim oli antud distantsil Maiken Konga (Porter Racing) ajaga 3:45. Teiseks tuli Kertu Mitt (JSK Rave) ajaga 3:54 ning kolmandaks Eva-Lotta Rebas ajaga 5:52.

Galerii: Kadi Saviir

Tugev ja toetav korraldusmeeskond 

Matsalu X rattamaratoni korraldusmeeskonda kuulus tänavu pea sadakond inimest: 44 rajakohtunikku, neile lisaks veel hulganisti tugipersonali, aga ka rajamärkijaid. Vabatahtlike seas oli nii noori kui vanu, kaasa lõid Lihula Gümnaasiumi õpilased, Kirbla küla elanikud ja palju teisi tublisid inimesi Lihula ja naabervaldadest.

“Hetked, mil peas sähvatavad sõnad ja tuleb tahtmine kaasa elada. Hetked, mil saad joosta ja innustada inimest. Hetked, mil ratturid vastavad sulle. Just need on need hetked, mille pärast ma leian end igal aastal Matsalu rattamaratonil vabatahtlikuna,” kirjutas Lihula Gümnaasiumi õpilane Katrin Veek kooli lehes avaldatud artiklis.

Foto: Katrin Veek

Ma ei taha läbi emotsioonide reklaamida seda, kui vahva või tore selline üritus on. Panen neid sõnu kirja paar päeva hiljem, mil olen jõudnud sündmusele tagasi vaadata ja aru saada, mis minu sees toimub.

/…/ Ilmselt ma ei oska kirjeldada seda tunnet, mis valdab mind neid rattureid vaadates või aidates, sest see on midagi nii enneolematut. Uskumatu on näha inimeste tahtejõudu minna lõpuni. Olgu higi otsa ees või võhm väljas, on nad ikkagi nii usinad ja proovivad kõigest väest. Eriti puudutavad minu südant need väikesed lapsed, kes on valinud endale 20km raja ja seda läbivad. Ja isegi kui neilt küsida, kas kõik on korras, noogutavad nad nii, nagu neil polekski poolt distantsi selja taga.

Nii tore on kuulda ka ratturitelt sõnu, mis ka meid, joogipunktis olijaid, innustavad või nende vastuseid meie hüüete peale. See on hetk, mil saad aru, et rattur sind tõesti kuuleb ja mis talle korda läheb või isegi abiks on. Ka sel aastal ei puudunud need, kes korraks aja maha võtsid ja mõne minutikese joogipunkti juures seisid. Te olete ikka nii ägedad!

Selleaastasel rattamaratonil oli kõik nii hästi, vabatahtlikuna ei suutnud ma leida mitte ühtegi viga ega parandaks selle juures mitte midagi. Minu poolt suur kiitus ja au korraldajatele, kes millegi nii suurega hakkama saavad. Ning teie, 43 vabatahtlikku peale minu, aitäh! Selle kolme aasta peale võin öelda, et ma vist ei kujutaks enda suve lõppu/sügise algust ilma selleta ettegi. Jään ootama järgmist aastat!

– Katrin Veek, vabatahtlik


Iga aastaga läheb ühtpidi raja turvamine lihtsamaks teistpidi jällegi raskemaks. Lihtsamaks seetõttu, et on tekkinud meeskond, kes teab, mida on vaja punktides teha. Seekord said koolituse ja praktika mitu uut inimest, keda loodame näha meeskonnas ka tuleval aastal.
Raskemaks läheb raja turvamine seetõttu, et Jaan Saviir tunneb oma nooruspõlve põlde, luhtasi, metsi, raudteetamme ja muid nurgataguseid liiga hästi ning rada läheb igal aastal keerulisemaks.

Tänavu oli rajakohtunikke kokku 44 inimest – sellist turvajate plejaadi kokku saada ei ole lihtne. On ülimalt hea meel, et kõik, kes end kirja panid, said reaalselt ka kohale tulla ning aidata.
Ilma teieta, head panustajad-kohtunikud-turvajad, me seda spordipidu teha ei saa – see on fakt. Suur tänu kõigile teile. Tänukummardus ja kraaps.

– Janar Sõber, vabatahtlike koordinaator


Nii suure ulatusega rattavõistluse korraldamine on tõsine ettevõtmine kogu meeskonnale ning nõuab koostööd erinevate inimestega kõikides ettevalmistusetappids.

Kokkulepped, kooskõlastuste taotlemine, radade niitmine ja märkimine, võistluskeskuse ehitamine, turvamise planeerimine, võistluspäeval kõikide valmisoleku saamine – see kõik on nii äge ja meeldejääv katsumus.
Kas saame valmis, kas jõuame, kas vihm jääb järele, et rajale minna, kas kõik turvajad saavad ikka tulla.
Lõpuks siis võistluspäev, kus kogu planeeritud tegevus peab töötama – selline see korraldus on, pinget jätkub võistluse lõpuni.

Ja siis kõik õnnestus, kõik olid tublid, andsid endast maksimumi!

Suured tänud kõigile asjaosalistele, abilistele, kogu meeskonnale: Kirbla külaselts, Kirbla OÜ, Lihula Valla Spordiklubi, Paralepa tiim ja paljud, paljud abilised, kelleta sellist spordiüritust poleks.
Ja nagu ikka, on suurim tunnustus osalejate heameel – selle Matsalu etapp ka saavutas.

– Jaan Saviir, Matsalu rattakrossi peakorraldaja

Galerii: Agnes Pajur

 

 

Kristina Kukk
Lihula Teataja toimetaja

 

Fotod: Kadi Saviir ja Agnes Pajur

Võistlustulemused ja galeriid on saadaval Marimetsa Kapa kodulehel

Admin - post author

No other information about this author.