Loading... (0%)

Lihula sportlased alustavad täna võistlemist Eesti meistrivõistlustel kergejõustikus

01 July 2016

Lihula valla kergejõustiklased Gertu Küttmann, Martin Teppan ja Ainar-Sten Junker võistlevad täna algavatel Eesti noorte meistrivõistlustel Rakveres kokku kaheksal erineval alal.

Tüdrukute B-klassis võistlev Gertu Küttmann teeb kaasa kuulitõukes. Poiste A-klassis võistleva Martin Teppani alad on 800, 1500 ja 3000 m jooks ning samas klassis võistlev Ainar-Sten Junker võtab poiste treeneri Endel Susi sõnul ette lausa neli ala: 5 km käimise, kettaheite, kõrgushüppe ja 2000 m takistusjooksu.

Kuna eelmise aasta noorte meistrivõistlustelt oli võidetud medaleid, lähevad mõlemad spordipoisid starti väga enesekindlalt: Martin Teppan tuli kahekordseks Eesti noorte meistriks saavutades esikoha nii 800 kui ka 1500 m jooksus ning lisaks teenides ka pronksi 2000 m jooksus. Ainar-Sten Junker saavutas 5 km käimises hõbemedali. 

Läänemaa Kergejõustikuklubi esindavad noored asuvad igasse starti mõttega parandada oma isiklik rekord – medal võib tulla, kuid sellest tähtsam on meistrivõistlustel parandada iseenda parimat tulemust, sest see näitab treenituse taset. Pole kahtlustki, et meie noored on hästi ette valmistatud.

Kergejõustiku alad endiselt hinnas

Lihula valla noorte kergejõustik on hetkeseisuga olukorras, kus meil on kaks väga heal tasemel noormeest. Lisaks neile paistavad silma ka teised Lihula Gümnaasiumi õpilased, kes on samuti võitnud Läänemaa Koolispordi Liidu meistrivõistlustelt mitmeid medaleid ning võistelnud kergejõustikualadel medalite vääriliselt nii Läänemaa valdade suvemängudel kui ka Läänemaa kergejõustiku meistrivõistlustel.

Lihula valla kaks noort neidu on samuti hästi võistelnud hiljuti toimunud Aleksander Kreegi mälestusvõistlustel naiste kuulitõukes.

Noorte kergejõustiku olukorra kohta annab head ülevaadet Väino Põllu parandatud Lihula Gümnaasiumi rekordite tabel ja minu, Jaanus Getreu koostatud Lõuna-Läänemaa kõigi aegade kergejõustiku edetabel täiskasvanutele. Need kaks on justkui väikeseks majakaks, mille suunas praegused harrastajad võiksid liikuda. Siinkohal on paslik märkida, et eraldi kergejõustiku treeninguid meie valla noortele ei toimu.

Kahele tegijale on lisandunud talendikas tütarlaps

Ülimalt meeldiv on see, kui väikeses maakohas on lisandumas uusi, andekaid ja töökaid noori, kes spordikuningannale oma käe ulatavad. Muidugi on andekaid noori üksjagu – nad paistavad kohe silma. Aga väga tihti ei ole andekusest kasu, kui noorel puudub põhiline – tahtmine.

Kui Martin Teppan ja Ainar-Sten Junker on meie tuntud ja edukad kergejõustiku noored, kes on võistelnud vabariigis edukalt mitmeid aastaid, siis kevadest on kergejõustiklaste ridadesse lisandunud hoolsalt treeninud ja võistelnud 14 aastane Gertu Küttmann. Ta on mitmekülgne ja väga hoolas harjutaja ning kuigi Gertu on seitse aastat harrastanud jalgpalli, on tema võimekust näha ka kergejõustikus, kus ta peamisteks aladeks on saamas heited-tõuked.

Hetkel on 182 cm pikkune Gertu süvenemas kuulitõuke saladustesse: sellel kevad-suvel on noor tütarlaps tulnud sellel alal Läänemaa noortemeistriks, võistelnud edukalt naiste arvestuses nii Läänemaa meistri- kui ka Lihulas toimunud kuulitõukevõistlusel.

A. Kreegi III mälestusvõistlus kuulitõukes. Naiste autasustamine. Gertu Küttmann paremal üleval. Foto: Kristi Märk

Treenerina pean oluliseks, et kõik kulgeks rahulikult ja sammhaaval – liigne kiirustamine ei too kasu. Hea on olnud noort aidata ja juba saame rääkida ka esimestest arengutest nii kuuliringis kui taustajõududes. Tänaseks olen saanud kokkuleppe Tartu Ülikooli Spordikeskuse õppejõu, kergejõustikutreeneri Rein Aulega, kes aitab Gertut võimalikult palju treenida. Rakveres toimuv võistlus on Gertule esimeseks taoliseks suureks jõuprooviks kergejõustikus.

Loodame, et kahele noormehele on kõrvale kerkimas kolmas tubli kergejõustiklane. Ja nii neljas ja viies…
Hoiame meie noortele pöialt.

 

Jaanus Getreu

Päise foto: Kristi Märk

Admin - post author

No other information about this author.