Aleksander Kreegi mälestusvõistlused võitis Kristo Galeta

Pühapäeval, 16. juulil toimusid Lihulas Aleksander Kreegi IV mälestusvõistlused, mille võitis Eesti valitsev kuulitõukemeister Kristo Galeta, kes püstitas ühtlasi ka staadioni rekordi.

Lihulast pärit 1938 aasta Euroopa kuulitõukemeistri auks korraldatav jõuproov on iga aastaga läinud järjest kõrgetasemelisemaks – nii ka tänavu. Aleksander Kreegi IV mälestusvõistlustest võttis osa Eesti edetabeli esiviisik: esmakordselt võistles Lihulas peetaval jõuproovil Eesti valitsev kuulitõukemeister Kristo Galeta.

Lisaks nimekatele osalejatele oli tänavu veel kaks parimat asjaolu: suurepärane ilm, mis soosis häid tulemusi ning võistluste toimumise aeg. Nimelt leiavad nädala pärast aset 100 Eesti kergejõustiku meistrivõistlused ning viimane vormi timmimise lihv Lihulas ei kõla sugugi halvasti.

Kui eelmisel aastal lisati võistlusprogrammi naiste kuulitõuge, siis tänavu oli kavas kettaheide, millest võisid osa võtta kõik: noored, naised ja mehed. Siinjuures olgu märgitud Lihula Maaparandus AS suur töö kettaheite postide valmistamisel.


Võistluste peaala, meeste kuulitõuge, algas luuravalt: kolmanda vooru lõpuni oli justkui vaikus enne tormi. Karl Koha parim oli selleks hetkeks 16.98, Raido Kalbachil 16.46, Fred Valil 16.76, Kristo Galetal, kes esimesed kaks katset üle astus 16.91, noorukesel Kert Piirimäel 16.66. Sammu pidasid ka meie oma mees Vallo Mulk ja Rivo Tamm. Siis aga algas esikoha heitlus.

Pealtvaatjad tulid kuulitõukajate palvetele neid toetada hästi kaasa. Karl Koha tõukas kahes voorus järjest endale kuuluvast Lihula staadioni rekordist kaugemale. Lõpptulemsueks enda hooaja parim – 17.41. Tundus juba, et Karl viib koju oma kolmanda mälestusvõistluste võidukarika, kuid viimases voorus tuli Eesti valitsevalt meistrilt võimas karjatus ja kuul lendas kaugusele 18.35; Kristo Galetal tõstis rusikas taeva poole ning kuulda oli pealtvaatajate juubeldamist. Kõik mehed lõid käsi sõbralikult kokku – uus fantastiline staadioni rekord.


Kristo Galeta, KJK Sakala, 18.35 – I koht
Karl Koha, Haapsalu KJK, 17.41 – II koht
Fred Vali, Haapsalu KJK, 16.76 – III koht
Kert Piirimäe, Koigi KJK, 16.66 – 4. koht
Raido Kalbach, Tallinna SS Kalev, 16.46 – 5. koht
Rivo Tamm, KJK Kose 2000, 13.85 – 6. koht
Vallo Mulk, Hanila, 12.10 – 7. koht


Tütarlaste U16 kuulitõukes oli parim Kristiina Kukk, kes tõukas isikliku rekordi 9.52. Noormeestest võitis Rasmus Roosleht tõugates 16.25.

Naiste kuuliõuke kolm parimat: Emely Karhu tulemusega 12.07, Katrin Pabbo 11.34 ja Ene Siitsmann 9.53.

Meeste kuulitõuke eel toimus ennustusvõistlus, kus kõik soovijad võisid pakkuda võidutulemust. Reegel oli lihtne: kes täpsemini pakub, see võidab AS Saare Agro poolt välja pandud Fiskarsi kirve. Spordisõprade pakkumised algasid enamuses numbriga 18, kuid oli ka väga täpne pakkumine. Võistluste peakohtunik Rein Aule suutis sentimeetri pealt ennustada võidu toonud kuulikaare pikkuse.


Kettaheites tuli heiteringi koguni kümme meest. Võitis Kristo Galeta tulemusega 47.12, teiseks tuli Fred Vali 45.29 ning kolmandaks Karl Koha 44.07.

Naiste kolm parimat: Emely Karhu tulemusega 36.13, Katrin Pabbo 30.31 ja Kulla Saatmäe 29.06.

 

Kõikidele abilistele ja toetajatele suur tänu väga hästi õnnestunud võistluse läbiviimisel.
Suur aitäh võistluste toetajatele: Lihula Maaparandus AS, Narma AS, Spordiliit Läänela, Servik OÜ, Saare Agrovaru AS, Särtsu baar, Lihula Vald, Perekond Jõgi, Urmas Pikla, Elvi Jürgens, Heigo Hein, Janar Sõber, Väino Põld, Rein Aule, Martin Vänt, Paavo Veermäe, Enn Kerge ja Jüri Saatmäe.

 

Jaanus Getreu

Fotod: Gerda Eha